Omul invizibil

(Hollow Man)

Omul invizibil
Statele Unite ale Americii-Germania, 2000, film de acțiune, color, 112 minute (12)

regizor: Paul Verhoeven
scriitor: Gary Scott Thompson, Andrew W. Marlowe
scenarist: Andrew W. Marlowe
operator: Jost Vacano
scenograf: John M. Dwyer
costume: Ellen Mirojnick
muzica: Jerry Goldsmith
producător: Alan Marshall, Douglas Wick
producător executiv: Marion Rosenberg
scenograf: Allan Cameron
monteur: Mark Goldblatt

Distribuția: 
Kevin Bacon (Sebastian Caine)
Elisabeth Shue (Linda McKay)
Josh Brolin (Matthew Kensington)
William Devane (Howard Kramer)
Kim Dickens (Sarah Kennedy)
Greg Grunberg (Carter Abbey)
Joey Slotnick (Frank Chase)
Ideea omului invizibil a incitat spiritul uman timp de secole. Se spune întâia oară în "Faust"- ul lui Marlowe: "dă-mi putere, Mefisto, să umblu nevăzut de nimeni...". Reluat, subiectul fascinant este acum exploatat de Paul Verhoeven cu imaginația demonstrată de filmele anterioare: "Totall Recall", "Starship Troopers", "Robocop".

Filmul este povestea omului de știință Sebastian Caine (Kevin Bacon), care inventează un ser ce te aduce la starea de invizibilitate. Transformarea îi va da o putere care-i va sufoca simțul moral și-l va împinge spre concluzii înfricoșătoare: " e halucinant ce poți face când nu ești obligat să te privești în oglindă".


Acest om genial și carismatic, dar în același timp arogant, conduce un proiect de cercetare Top Secret al guvernului SUA pentru descoperirea modului de a deveni nevăzut. După ce experiența reușește pe animale, Caine încalcă ordinele Pentagonului și experimentează formula miraculoasă chiar pe el. Din nefericire, jocul devine periculos, când procedura de reversibilitate nu se mai aplică. Cei doi colaboratori, Linda Mckay (Elisabeth Shue) și Mathew Kensington (Josh Brolin), luptă să combată efectele ireversibilității, iar Caine devine acaparat de noua sa putere, a invizibilității.

Subiectul a cerut efecte speciale extraordinare, demne de noul mileniu, care au necesitat ajutorul și conlucrarea a două case de producție digitală de cea mai înaltă categorie.Sezoane: 2New Films International
Linkuri:
Pagină oficială
IMDb
Premii, nominalizări, selecții:
Oscar (2001) - Cele mai bune efecte vizuale, nominalizat