James și piersica uriașă

(James and the Giant Peach)

James și piersica uriașă
Statele Unite ale Americii-Anglia, 1996, film de familie, color, 76 minute

regizor: Henry Selick
scriitor: Roald Dahl
artă dramatică: Karey Kirkpatrick
producător: Tim Burton

dublaj original: 
Simon Callow
Richard Dreyfuss
Jane Leeves
Joanna Lumley
Miriam Margolyes
Susan Sarandon
"James și piersica uriașă" este povestea aventurilor fantastice ale unui băiețel englez, James, rămas orfan la numai 9 ani, care este nevoit să locuiască cu răuvoitoarele și lacomele sale mătuși Spiker și Sponge. Lipsit de dragoste și dorind să scape de greutățile pe care i le fac mătușile, James visează să ajungă la New York, un oraș în care toate dorințele se tranformă în realitate, după cum i-a povestit tatăl sau.
Pentru James, călătoria spre New York începe odată ce întâlnește un bătrân care îi dă câteva obiecte fermecate. Cu ajutorul lor, băiatul crește în curte o piersică uriașă ce-i va îndeplini dorința.
Când James se apropie de piersică, aceasta se deschide în mod uimitor, iar băiatul urcă în ea și face cunoștință cu noii săi prieteni, câteva insecte uriașe. Împreună cu ele va porni spre New York, în piersica uriașă, într-o lungă călătorie prin aer și pe mare. Vor ajunge pe Empire State Building după ce vor trece prin uimitoare aventuri în care prietenia și istețimea își vor spune cuvântul.
Întâmpinați ca eroi pe cealaltă parte a ocenului, neobișnuiții prieteni vor reuși să scape cu ajutorul oamenilor de aici și de relele mătuși Spiker și Sponge. Iar acum stau în Central Park și își povestesc aventurile curioșilor care vin din toate colțurile lumii. Și vor trăi fericiți până la adânci bătrâneți...


Povestea lui James și a piersicii uriașe a fost preferata copiilor de pretutindeni încă din momentul publicării ei, în 1961. Autorul ei este englezul Roald Dahl, scriitor de cărți pentru copii devenite în timp clasice ("Charlie și fabrica de ciocolată", "Matilda").


Linkuri:
IMDb