Inside Llewyn Davis

Statele Unite ale Americii-Franța, 2013, film dramă, color, 105 minute (12)

regizor: Ethan Coen, Joel Coen
scenarist: Ethan Coen, Joel Coen
compozitor: T-Bone Burnett
operator: Bruno Delbonnel
producător: Ethan Coen, Joel Coen, Scott Rudin

Distribuția: 
Oscar Isaac (Llewyn Davis)
Carey Mulligan (Jean Berkey)
Justin Timberlake (Jim Berkey)
John Goodman (Roland Turner)
Garrett Hedlund (Johnny Five)
Adam Driver (Al Cody)
F. Murray Abraham (Bud Grossman)
Noul film al fraților Coen urmărește un cântăreț de folk pe durata unei singure săptămâni, care încearcă să-și facă vocea auzită pe scenele din New York. O să vă placă pisica. Și distribuția.

Llewyn Davis (Oscar Isaac) tocmai și-a încheiat spectacolul cu un cover binecunoscut - "Hang me, Oh Hang me" de Dave Van Ronk.


Singur - ca un lup de stepă - cu bani puțini, fără un domiciliu stabil, el hoinărește străzile reci ale Manhattan-ului și doarme pe canapelele unui număr de prieteni ce tot descrește. Se pare că talentul lui Llewyn nu este suficient în industria folk-ului, dar are nevoie și de noroc. Susține concerte puține, remunerația este pe măsură, iar față de ceilalți interpreți este ursuz. Doi dintre ei sunt Jim și Jean (dulce ca o savarină pe scenă, dar acră ca o lămâie în timpul liber), interpretați de Justin Timberlake și de Carey Mulligan. Ei formează un cuplu în aparență perfect, căci ea îi ascunde faptul că este însărcinată cu Llewyn, nimeni altul decât amicul soțului ei. Un triunghi amoros cu năbădăi și complicat! Llewyn este precum motanul care îl însoțește din când în când: nu are nicio destinație, nu are niciun stăpân.

Filmul este o incursiune în lumea muzicii folk din New- York-ul anilor '60, înaintea venirii lui Bob Dylan. Frații Coen au reușit să regizeze o capodoperă prin simplul fapt că nu au căutat actori care să imite: "nu am dorit să angajăm un actor care doar să mimieze. Fiindcă este vorba despre viața unui cântăreț, ne-am dat seama că trebuie să fie ceva real".

Majoritatea melodiilor din film sunt interpretate live de actori și scenariul este inspirat de biografia muzicianului Dave Van Ronk, ale cărui memorii au fost publicate postum.


"Un hit instant de categoria A, marca frații Coen: enigmatic, euforic, irezistibil", cum îl descria "The Daily Telegraph",

Excelent scris, jucat și regizat, filmul distins cu Marele Premiu la Cannes este, totodată, "cel mai inocent" din cariera celor doi regizori și cel care se distanțează cel mai mult de tot ce au făcut până acum, așa cum remarca IndieWIRE.com.

Toate melodiile din film, majoritatea cântece folk vechi, au fost interpretate live de actori.

"Inside Llewyn Davis" este al optulea film din carierele lui Joel și Ethan Coen selecționat în competiția de la Cannes și primul recompensat cu Marele Premiu. Povestea lor de dragoste cu Festivalul de la Cannes a început cu "Barton Fink" (1991), care a obținut Palme d'Or, Premiul de regie și interpretare masculină - John Turturro, și a continuat cu "The Hudsucker Proxy" (1994), "Fargo" (1996), pentru care Joel Coen a câștigat Premiul de regie, "O Brother, Where Art Thou?" (2000), "The Man Who Wasn't There" (2001) - din nou trofeul pentru regie lui Joel Coen, "The Ladykillers" (2004) - Premiul Juriului și interpretare feminină, și "No Country for Old Men", care a luat ulterior Oscarul pentru Cel mai bun film.Data premierei:  6 decembrie 2013
Linkuri:
IMDb
Premii, nominalizări, selecții:
Cannes (2013) - Marele Premiu al Juriului: Ethan Coen, Joel Coen
Cannes (2013) - Palme D'Or , nominalizat: Joel Coen, Ethan Coen
Globurile de Aur (2014) - Cel mai bun actor - categoria film muzical și de comedie, nominalizat: Oscar Isaac
Globurile de Aur (2014) - Cel mai bun film - musical și comedie, nominalizat
Globurile de Aur (2014) - Cea mai bună muzică, nominalizat: T-Bone Burnett, Justin Timberlake, Ethan Coen, Joel Coen
Oscar (2014) - Cel mai bun operator, nominalizat: Bruno Delbonnel
Oscar (2014) - Cel mai bun mixaj de sunet, nominalizat
Premiul BAFTA (2014) - Cel mai bun operator, nominalizat: Bruno Delbonnel
Premiul BAFTA (2014) - Cel mai bun scenariu original, nominalizat: Ethan Coen, Joel Coen
Premiul BAFTA (2014) - Cel mai bun cântec, nominalizat