Cursul "Costumul și arta"

București
21 iulie 2012 - 25 august 2012
E-mail: creatrixfama@gmail.com
Începând din data de 21 iulie 2012, Creatrix Fama organizează la Galeria Elite Art din București, strada Academiei nr 15, un curs de film intitulat "Costumul și Arta", ce se adresează pasionaților de costume și iubitorilor de artă. Cursul este împărțit în șase ședințe săptămânale, desfășurate în fiecare zi de sâmbătă, începând cu ora 10.00, iar taxa de participare este de 300 lei.

Cursul își propune să cerceteze rolul și importanța costumului și aspectului vestimentar în societate. În acest sens, este necesară analiza istoriei sale și a tuturor instanțelor în care s-a manifestat. Pornind de la primele reprezentări din Antichitate, ajungem la complexitatea vestimentară a contemporaneității. Fiecare întâlnire va consta dintr-o prezentare generală, discuții și un studiu de caz. După terminarea cursului, cursantul va fi capabil să își explice din punct de vedere artistic și antropologic rolul costumului și să înțeleagă acest fenomen în raport cu ansamblul culturii vizuale.

Tematică:

1. Istoria costumului - Modul în care costumul a fost privit din Antichitate până în zilele noastre. Costumul în Antichitate, în Evul Mediu, în Renastere, în Perioada Modernă și în Contemporaneitate
Studiu de caz: Costumul Oriental
Bibliografie: Auguste Racinet, "L'Histoire du costume", Booking International, 1995
2. Costumul în artele plastice - Modul în care obiectele vestimentare au fost reprezentate în arta și sculptura în toate timpurile. Opere de artă din Antichitate până în zilele noastre și reprezentarea costumului.
Studiu de caz: Dantela în arta plastică
3. Costumul în teatru și cinematografie - Rolul costumului pe scena și pe ecran. Cum personajele sunt definite prin vestimentație. Personaje celebre, filme celebre și costumele lor. Creatori celebri de costume.
Studiu de caz: Filmele și moda - filme celebre despre modă și istoria modei.
4. Costumul și moda - Noțiunile de stil, modă, tendințe. Pret-a-porter. Haute-couture. Designerul. Modelul. Casa de modă. Fotografia de modă: fotografi de modă celebri din toate timpurile.
Studiu de caz: Haute couture - istorie, semnificație, principii, reprezentanți
5. Costumul românesc - O mică istorie a costumului românesc. Creatori autohtoni.
Studiu de caz: Costumul Popular
6. Vizită la Muzeul Național de Artă - analiză pe operele de artă.